Nyheder 2023

April, 2023

30/04/2023

 • Flere lande i EU presser på at begrænse gasimport fra Rusland

  Gaslagrene står mere fyldte end i de fem foregående år, og på tværs af EU udnyttes lige nu knap 60 pct. af lagerkapaciteten mod 32 pct. på samme tidspunkt i 2022.
  Gasprisen på TTF ligger på 290 kr/ MWh (dobbelt så dyrt som før russerne begyndte at manipulere priserne i 2021) og er langt fra
  pristoppen på 2.290 kr. i august.
  (Jeppe Reedtz Husted, 2023)

Marts, 2023

26/03/2023

 • Kristendemokraterne vil have atomkraft i Danmark

  Jeppe Hedaa (Formand): “Hvis Danmark skal nå i mål med sine CO2-besparelser, er den omstridte energiform helt nødvendig” (Mads Vestergaard, 2023).

 25/03/2023

 • Den russiske atomkraftindustri er ikke ramt af de ellers omfattende sanktioner

  Frankrigs atomkraftindustrier afhængig af importeret russisk atommateriale og har forøget sin import markant, siden Rusland angreb Ukraine. (Kristian Stoffer Nielsen, 2023)

  Leading countries based on uranium consumption worldwide in 2020
  Importen af uran er et område, som står helt uden for både EU’s og USA’s sanktionspolitik – “i 2022 importerede Frankrig 312 tons beriget uran fra Rusland, hvilket svarer til en tredjedel af det brændstof, som skal holde de franske atomreaktorer i gang i et år”

  “En del af det franske a-kraftværk Penly, der som andre franske værker i høj grad fungerer takket været russiske leverancer af uran og andre elementer, der er nødvendige i fremstillingen af el. Den franske import af uran fra Rusland eller russisk kontrollerede miner i nabolandene er steget.” (Michael Seidelin, 2023)

 • Klimaminister: “Der er ingen grund til at være imod kernekraft”

  Lars Aagaard (Klimaminister): “Hvis der kommer mikrokernekraftværker, der kan klare konkurrencen på priserne, så har jeg ikke nogen ideologisk ting mod det. Det er simpelthen bare et spørgsmål om at sikre billig og grøn energi, lyder det”. (Emil Eller, 2023)

24/03/2023

 • Danmark og Tyskland vil arbejde for at etablere en rørledning til brint mellem Danmark og Tyskland

  Der er tale om en nedgravet brintrørledning, der kan føre brint fra det vestlige Jylland til det nordlige Tyskland som skal være færdig i 2028 (dr.dk)

19/03/2023

 • Havvind er nøglen til et uafhængigt Europa

  I sidste uge fremlagde Europa-Kommissionen et forslag til en CO2-neutral industri, en plan for kritiske råstoffer og en reform af det europæiske elmarked, så Europa kan klare sig selv, og så folk som Putin ikke har magten til at slukke for lyset i vores stuer – “vi ved at skabe stabilevilkår på tværs af EU, som gør det fordelagtigt at investere i den grønne omstilling” (Lars Lykke Rasmussen, Lars Aagaard, Morten Bødskov)

18/03/2023

 • Verdens største vindmølle kan være på vej til Thyborøn. Nyt debatoplæg skal gøre det muligt at rejse mølle på 15 MW, og så skal der dannes verdens største vindmøllelaug.

  Projektet er interessant for projektmagerne, da man vil få 70.000 andele til salg i ste det for de planlagte 43.000 andele. Dermed er der mulig hed for at skabe en væsentligt større, folkeejet møllelaug end tidligere set. (Benny Gade, 2023)
  Se her – Thyborøn viser kæmpe vindmølleskib frem: Kranen er dobbelt så høj som Rundetårn

16/03/2023

 • Video: Inside The World’s Largest Fusion Energy Project

 • Video: A New Way to Achieve Nuclear Fusion: Helion

15/03/2023

 • 2,5 tons uran forsvundet fra et område i Libyen, fortæller IAEA til medlemslandene

  Omkring 2,5 tons naturligt uran er forsvundet fra et libysk sted, der ikke længere er under regeringens kontrol, oplyser FN’s Internationale Atomenergiagentur (IAEA) i en lækket erklæring til medlemslandene onsdag. (Reuters).
  “10 drums containing approximately 2.5 tons of natural uranium in the form of UOC (uranium ore concentrate) previously declared by (Libya) … as being stored at that location were not present at the location”

 • Bloomberg: Will Nuclear Fusion Come Soon Enough to Avoid Climate Crisis? (Youtube).

  Nuclear fusion is the holy grail for limitless green energy, but will it come soon enough to avoid the worst of the climate crisis? Mathematician Hannah Fry explains how it works, and why it’s so difficult to create.

 • Udsigt til ventetid på ladestandere og højere elpriser. Energibranche tripper for at udvide elnet.

  Danmarks elnet har brug for en opgradering i milliardklassen, hvis vi skal følge med den ikke så fjerne fremtids stigende antal elbiler, energiparker og varmepumper. Ifølge branchen forhindrer sløv politik netselskaberne i at rykke på den grønne dagsorden. (Nanne Elmstrøm, 2023)

14/03/2023

 • Energikæmper sagsøger Rusland – men Ørsted afviser retsopgør

  Uniper kræver mindst 11,6 mia. euro i erstatning for skader pådraget af Gazprom i forbindelse med gasmængder, der ifølge selskabet ikke er leveret af GPE siden juni 2022 – samme tidspunkt, hvor Gazprom stoppede gasleverancerne til danske Ørsted, da det nægtede at efterleve Gazprom Exports krav om at betale for gas i rubler (Iben Schmidt, Victor Emil Kristensen, 2023)

 • Det svenske energiselskab Vattenfall har købt et vindprojekt i Skåne med en potentiel kapacitet på omkring 145 MW.

  I marts næste år skal 76 vindmøller på hver 145 meter i højden stå klar til at begynde at producere strøm. Derfor fortsætter arbejdet på fuld kraft – 12 timer om dagen, 6 dage om ugen – for at projektet kan stå klar til tiden.  (Lars-Magnus Kihlström, 2023)

07/03/2023

 • Gaspriserne rammer laveste niveau i halvandet år

  Prisen var i går 42 euro per megawatt-time. Det svarer til 312 kroner (fald på 85 procent). (Anne Danielsen Gille, 2023)

06/03/2023

 • Rusland bruger Europas største atomkraftværk som skjold

  Atomkraftværket Zaporizjzja er det største i Europa. Inden krigen producerede det en femtedel af den elektricitet, Ukraine har brug for. Værket er stadig forbundet
  med det ukrainske elnet, men kun for at få den strøm, der er nødvendig. Hvis det sidste forbundne kabel bliver ødelagt, vil der være “risiko for en atomar el ler radioaktiv ulykke”, har Energoatom advaret om. (Ane Nordentoft, 2023)

04/03/2023

 • Yderligere ni elselskaber mistænkes for at holde på kundernes penge

  Manglende tilsyn har gjort elområdet til et slaraffenland for tvivlsomme metoder fra elselskabernes side. For elskaberne er det millionbeløb, der er på spil, og har du været kunde i et af disse 10 elselskaber, er der en risiko for, at du er gået glip af nogle penge.
  Andel Energi A/S, b.energy A/S (tidl. Blue Energy A/S), Edison EL ApS (tidl. Den Glade Eltavle ApS), Nettopower A/S, OK A.m.b.a., Power4U ApS, Strømtid ApS, Velkommen A/S, Vindstød A/S (Morten Zahle, Sofie Øgård Gøttler, 2023)

Februar, 2023

26/02/2023

 • Atomkraftdebat blusser op – her er klimaministerens holdning

  • Har ingen planer om traditionel atomkraft i Danmark, men vil ikke udelukke, at en ny moderne udgave kan blive aktuel også herhjemme.
  • Vil inden 2030 kunne producere så meget grøn strøm, at vi ikke selv kan bruge alt, men kan levere til resten af Europa, lover klimaministeren.
  • Vil sende nye havvindmølleprojekter, der skal forsyne ni millioner husstande med grøn strøm, i udbud.
  • (Lars From, Klaus Dohm, 2023)

25/02/2023

 • EU-landene er enige om den tiende sanktionspakke mod Rusland

  Briterne indfører sanktioner mod ledende ansatte i det russiske atomkraftselskab Rosatom, i Ruslands to største forsvarsvirksomheder og i fire russiske banker. (Per Bang Thomsen, 2023)

24/02/2023

 • Krigen har været en ekstremt dyr lektie for Europa

  Europas stop for køb af fossile brændsler fra Rusland har betydet en forceret klimaomstilling.De mængder brint, der an ses for nødvendige i klima- omstillingen, vil kræve så store mængder energi, mener den franske regering, at atomkraft nødvendigvis må indgå i ligningen. Ellers vil det ikke blive muligt at bringe brint så langt ned i pris, at det bliver kommercielt anvendeligt.  (Keld Louie Pedersen, 2023)

22/02/2023

 • Lars Rebien kritiserer dansk klimapolitik for at være dikteret af store energiselskaber

  Lars Rebien Sørensen anklagede i 2023 den danske klimaindsats  for at fokusere for meget på havvindmøller og energi øer og overse andre vigtige løsninger, såsom atomkraft. Den følelsesladede debat om atomkraft risikerer dog også at skygge for andre (mindst) lige så vigtige løs ninger, herunder én, der ligger helt centralt i Lars Rebien Sørensens egen baghave: bioteknologien. (Victor Emil Kristensen, 2023)

 • Nationalpark-formand advarer: Testcenter for vindmøller truer verdensarven

  Et dansk testcenter for store havvindmøller kan få afgørende – negativ – betydning for Vadehavet, og hele verden risikerer at miste enestående og uerstattelig verdensarv for et par vindmøller. (Janne Liburd/Nationalpark Vadehavet, 2023).

 • Regningen for PtX-eventyret

  PtX kan blive et rigtig dyrt eventyr for danske skatteborgere hvis PtX alene bygger det på ustabile energikilder.
  Energistyrelsen har vurderet vurderet, at vi får en 5-dobling af elforbruget hen imod 2050.
  (Thorbjørn Jacobsen/Liberal Alliance, 2023)

19/02/2023

 • Et år med krig i europa

  (Michael Bjerre, 2023)

  • Mindst 13 lande i Europa har nu bekræftet, at de vil inddrage atomkraft i deres langsigtede energipolitik. Det sker, efter at atomkraft ellers var på vej mod en afvikling på kontinentet.
  • Frankrig: Emmanuel Macron er vendt 180 grader i spørgsmålet om fortsat udbygning af Frankrigs atomindustri. Den franske præsident blev i 2017 valgt på et løfte om at reducere andelen af atomkraft i elproduktionen til 50 pct., mens resten skulle komme fra vedvarende energi. Nu har han lovet at relancere »det store eventyr om civil kernekraft« og har foreløbig bestilt seks nye atomkraftværker.
  • Tyskland: havde besluttet at afslutte en udfasning af atomkraft inden udgangen af 2022, men i oktober beordrede kansler Olaf Scholz i første omgang landets tre tilbageværende atomkraftværker til at forblive i drift indtil april for at afværge en mulig energenergikrist hen over den kolde vinder.
  • Sverige var ligeledes i gang med at udfase atomkraftværker. Nu vil landets nye regering bygge nye og afskaffe en lov der begrænser antallet af reaktorer til 10. Idag kommer 40% af svensk el fra atomkraftværker.
  • Finland, der allerede har 5 aktive atomeaktorer gør klar til at koble en 6. på nettet.
  • Tjekkiet, Ungarn, Polen, Belgien og Holland er ligeledes på vej til at bygge nye atomreaktorer.

12/02/2023

 • Metaton 2030 bliver et “ikonisk landemærke

  Gigantisk dansk energipark Metaton som vil stå klar i 2030 bliver et “ikonisk landemærke” siger udviklingsdirektør, Jacob Hänel Christensen fra selskabet GoGreenEnergy.
  Der er planer om  4000 hektar solceller og 30 landvindmøller omkring den vestjyske by Tarm. samt 100 havvindmøller, der skal placeres et endnu ukendt sted i Vesterhavet.
  Hele processen sker ved hjælp af en kemisk proces, hvor sol- og vindenergien bliveromdannet til blandt andet brint, som herefter kan opbevares og bruges til brændstof. (Power-to-X).
  De 60 mia. som projektet koster er endnu ikke hentet hjem. (Lasse Storgaard Højlund, 2023)

11/02/2023

 • Klimaministeren får ros for at feje dansk atomkraft af banen

  Lars Aagaard (M) afliver forestillingen om dansk atomkraft, ligesom eksperter og de fleste i Folketinget.
  46 pct. af danskerne er nu tilhænger af at opføre værker i Danmark, mens blot 39 pct. er imod ifølge en meningsmåling fra Megafon i September, 2022. Et overvældende flertal på Christiansborg afviser stadig atomkraft. (Steen A. Jørgensen, 2023)

10/02/2023

 • Atomkraftværket Cattenom

  i Frankrig omtales i den nye bog: ”Ingen vil bo i Thionville”. Forfatteren tog til byen for at udforske, hvad der nu var så frygteligt ved Thionville. (Mette Reinhardt Jakobsen. 2023)

10/02/2023

 • Traditionel atomkraft i Danmark, det er bare no go

  Lars Aagaard (M) (Danmarks klima-, energi- og forsyningsminister) siger:
  “Med den viden jeg har om omkostninger og muligheder – altså hvad det vil kræve af politiske drøftelser, myndighedskapacitetsopbygning, udpegning af arealer og el-infrastruktur – så opfatter jeg det som helt off for Danmark”.
  “Der er ikke markedsmæssigt er behov for atomkraft, fordi “sol og vind er billigere”.   (Laura Kirkebæk-Johansson, 2023)

09/02/2023

 • Energidebatten er for ensidig

  Atomkraft er noget af den reneste energi, vi har – og jeg har virkelig svært ved at anerkende, at vi i Danmark hellere vil klaske vores natur til i uanede mængder havvindmøller og solceller – det er fatamorganaer. Atomkraft, bølgeteknik og alskens anden energiformer kan være dele af et mere integreret energisystem i fremtiden. (Mogens Pilgaard Sørensen, 2023)

08/02/2023

 • Ja tak til en dansk debat om atomkraft

  “Det finske dybe geologiske slutdepot bygger på samme princip som Sveriges med kobbercontainere, så det er ikke det vidunderprojekt, som det undertiden lanceres som i Danmark”. (Anne Albinus, 2023)

03/02/2023

 • DTU har sat atomkraft på skoleskemaet efter en stigende efterspørgsel

  Ny undervisning i atomkraft glæder Esben Klinkby, medstifter af Seaborg Technologies: “Jeg ville ønske, at alle danskere fulgte kurset”. En stigende efterspørgsel fra studerende har fået DTU til at udbyde kurset i atomreaktorfysik. (Allan Nisgaard, 2023)

Januar, 2023

30/01/2023

 • Vil bringe atomkraft på dagsordenen

  Lars Rebien Sørensen, mangeårig succesfuld topchef i Danmarks mest værdifulde virksomhed, Novo Nordisk, vil bringe atomkraft på dagsordenen. Han er formand for Novo Nordisk Fonden, der forvalter en god portion af milliardoverskuddene fra medicinalvirksomheden. Atomkraft fortjener en ny chance, og Danmark skal blive en verdensførende nation inden for forskning i atomkraft som én af fremtidens grønne energikilder” (Jens Bertelsen, 2023)

25/01/2023

 • Dommedagsuret rykkes 10 sekunder frem til 90 sekunder i midnat

  Det oplyses tirsdag af videnskabsmændene fra organisationen Bulletin of the Atomic Scientists (Atomforskeres Bulletin), der står bag det såkaldte dommedagsur. 90 sekunder i midnat er det tætteste, menneskeheden nogensinde har været på en global katastrofe.
  “Som minimum burde USA dog ifølge Atomforskeres Bulletin være indstillet på dialog med Rusland for at reducere risikoen for atomkrig. At finde en vej til seriøse fredsforhandlinger kan være en måde at reducere risikoen for yderligere eskalering, skriver videnskabsmændene.” (Lucas Stevns Wiingaard, 2023)

18/01/2023

 • atomkraft – nej tak

  “Sammenlignet med vind- og solenergi er det i grove træk dobbelt så dyrt at opføre ny atomkraft i Danmark. Sammenlignet med atomkraft i Vesteuropa kan dansk havvind opføres til 60 pct. af prisen og landmøller og solcelleparker til 50 pct. eller mindre. En prisforskel der forventes at øges yderligere de kommende år.”  (Sune Scheller, 2023)

17/01/2023

 • Ørsted går med i stor satsning i svensk havvind

  Danske Ørsted lvil investere flere hundrede milliarder kroner fordelt på seks enorme havvindparker.
  Udbygningen svarer til halvdelen af hele Sveriges nuværende strømforbrug, og Ørsteds udmelding sammenlignes i svenske medier med udbygningen af svensk atomkraft i 1970’erne og 1980’erne. (Victor Emil Kristensen, 2023)

12/01/2023

 • Loven vil blive ændret så der kan bygges flere atomkraftværker

  Sveriges statsminister, Ulf Kristersson sagde på et pressemøde, at loven vil blive ændret så der kan bygges flere atomkraftværker.
  “Det vil gøre det muligt at bygge flere reaktorer på flere steder, end det er muligt i dag.”  (Sydsvenskan, 2023)

11/01/2023

 • Sverige gør klar til mere atomkraft

  Der er ‘sorte huller’ i energiforsyningen Der er ‘sorte huller’ i energiforsyningen. Meget tyder på, at den svenske regering blandt andet kigger mod det gamle Barsebäck. (Esther Marie Banke Føhns, Tim Tørnqvist, 2023)

09/01/2023

 • Japan siger atter ja til atomkraft

  Regeringerne i Japan og Sydkorea er i færd med at fjerne nuværende anti-atomkraft-lovgivning, mens Indien og Kina planlægger at bygge flere reaktorer.
  Sydkoreas nyvalgte præsident, Yoon Sukyeol, gik til valg på at øge nationens elforsyning via atomkraft til 30 pct., mens Japans regering vil have 20% fra atomkraft i 2030.
  Kina har i øjeblikket verdens største program for opførelse af nye kraftværker, mens Indien har ambitioner om at tredoble kapaciteten fra de nuværende 3 pct. til 9 pct. inden for det kommende årti. Ifølge World Nuclear Associa-tion (WNA) har 32 lande i verden atomkraftværker, men endnu flere – deriblandt Danmark og Italien – er delvist afhængige af elektricitet fra atomkraftværker. (Jan Lund, 2023).

03/01/2023

 • Sverige åbner for køb af franske atomreaktorer

  Svensk statsminister, Ulf Kristersson åbner for køb af franske atomreaktorer.
  “Sverige har brug for at købe mindst to atomreaktorer – og at de godt kunne være franske” (Rasmus Jungersen, 2023 & Aftonbladet)

01/01/2023

 • Atomkraft vil få en central rolle

  Ørsteds topchef:”Atomkraft vil få en central rolle”
  Efter Lars Rebien Sørensen kom med opsigtsvækkende meldinger om atomkraft, er det blevet fremstillet, som om Ørsted er imod atomkraft. Men det er helt forkert”, siger topchef Mads Nipper. For 10 dage siden skabte det debat, da formand for Novo Nordisk Fonden Lars Rebien Sørensen i et interview med Jyllands-Posten slog fast, at atomkraft bør have en fremtid i Danmark. Nu får Lars Rebien støtte fra uventet kant. Nemlig fra Mads Nipper, adm. direktør i Ørsted. »Jeg mener faktisk ikke, at Lars Rebien tager fejl om, at atomkraft kommer til at være en betydelig del af vores baseload (fundamentet på strømforsyningen, red.) på et tidspunkt,« slår Mads Nipper fast. Også i Danmark? »Også i Danmark.« (Victor Emil Kristensen, 2023)